Rechtszaken Motorola versus Hytera: 2-0, Hytera in tegenaanval

verbindingAlgemeen

Twee keer heeft een rechter geoordeeld in het voordeel van Motorola in zaken tegen Hytera. Zowel in een Amerikaans als in een Duits proces oordeelt de rechter positief voor het Amerikaanse bedrijf. Maar Hytera geeft niet op en blijft leveren.

 

Het Amerikaanse International Trade Commission (ITC) heeft een eerste oordel geveld over een zaak waarbij volgens Motorola Solutions Hytera Communications inbreuk maakte op vier octrooien. Volgens de rechter Judy MaryJoan McNamara heeft Motorola bewezen dat Hytera inbreuk had gemaakt. McNamara heeft geadviseerd een uitsluitingsorder in te voeren tegen Hytera. Ze heeft geen details over dergelijke bestellingen opgegeven, maar gezien de verzoeken van Motorola in de zaak, zouden ze waarschijnlijk voorkomen dat Hytera de inbreukmakende producten in de VS importeert en verkoopt.
De betrokken octrooien zijn Amerikaans octrooi nr. 8,116,284 “Werkwijze, inrichting en systeem voor het tijdelijk selecteren van een tijdslot”, Amerikaans octrooischrift nr. 8,279,991 “Werkwijze voor efficiënt synchroniseren met een gewenste tijdsleuf in een tijdverdelingscombinatiesysteem met meerdere toegangen;” Amerikaans octrooischrift 7,369,869 “Werkwijze en systeem voor het scannen van een TDMA-kanaal” en Amerikaans octrooischrift nr. 7 729 701 “Werkwijze en systeem voor toegang tot een ontkoppeld basisstation”.

Zestig dagen
De aanvankelijke vaststelling van McNamara wordt definitief binnen 60 dagen nadat de eerste vaststelling aan de partijen is betekend, tenzij de commissie besluit de actie te herzien. De ITC kan zelf de beoordeling starten of Hytera kan een verzoek tot herziening van de initiële vaststelling indienen.
“Hytera is teleurgesteld over deze eerste bepaling”, aldus een verklaring van Hytera. “Wij zijn van mening dat onze producten geen inbreuk maken op de octrooien van onze concurrent en zullen dit proberen aan te tonen aan de commissie.” De commissie is niet gebonden aan de conclusies van McNamara tijdens de beoordeling en kan een andere beslissing nemen dan de hare als zij vindt dat de feiten een dergelijke conclusie ondersteunen.
“We waarderen het ijverige werk van Judge McNamara en de ITC-medewerkers tijdens dit onderzoek enorm, en we zijn ervan overtuigd dat de volledige ITC deze beslissing zal handhaven en een definitieve beslissing zal nemen die consistent is met de bevindingen van vandaag”, zei Mark Hacker, algemeen raadsman en chef administratief medewerker van Motorola Solutions.

Verbod
Zodra de ITC een definitieve uitspraak over de zaak heeft gedaan, wordt deze naar de president van de VS gestuurd, die 60 dagen de beslissing om beleidsredenen moet afkeuren. Zulke afkeuringen zijn zeldzaam. Omdat er nog geen order tot staken en uitsluiten is goedgekeurd, kan Hytera de vermeende inbreukmakende producten in de VS nog steeds verkopen en importeren.
“Belangrijk is dat, aangezien de commissie geen definitieve beslissing heeft genomen, er geen verbod is op de import of verkoop van Hytera-producten”, aldus de verklaring van Hytera. “Verder heeft Hytera nieuwe producten ontwikkeld, waarvan Hytera ook van mening is dat deze geen inbreuk maken op de octrooien die zijn ingediend en die we eerder aan de ITC hebben voorgelegd ter overweging. We zijn ervan overtuigd dat onze nieuwe producten geen inbreuk maken op de octrooien van onze concurrenten.”
“Rechter McNamara’s uitspraak bevestigt onze beschuldigingen, handhaaft de integriteit van ons intellectueel eigendom en berispt Hytera voor zijn gewetenloze en onwettige gedrag in opzettelijk inbreuk maken op octrooien van Motorola Solutions”, zei Hacker van Motorola. “Hoewel we de eerste bepaling als een belangrijke stap beschouwen, is het slechts een onderdeel van onze wereldwijde inspanningen om Hytera’s systematische, brutale en flagrante diefstal en inbreuk op ons intellectueel eigendom aan te pakken.”

Mannheim
In Duitsland gaat het om octrooirecht. De Duitse regionale rechtbank van Mannheim oordeelde op 17 juli dat Hytera Mobilfunk inbreuk maakte op een patent van Motorola Solutions. Het octrooi is Europees octrooi (EP) 1 139 562 B1, dat betrekking heeft op technologie voor het verbeteren van audioprestaties in handheld radio’s en autoradio’s in twee richtingen. De rechtbank heeft Hytera een rechterlijk bevel gegeven dat haar belet om producten die inbreuk maken op het octrooi in Duitsland te gebruiken, verkopen, importeren of distribueren.

Hytera schrijft in een verklaring dat dit “de eerste beslissing in wat een langer proces zal zijn; het is een ‘hof van eerste-instantie’-uitspraak. Hytera zal proberen om het octrooi ongeldig te verklaren, maar we blijven geloven dat onze verbeterde functionaliteit voor ruisonderdrukking het niet schendt. Verder beïnvloedt de uitspraak in de rechtbank van Mannheim slechts een beperkt aantal Hytera-radio’s die worden verkocht door Hytera Mobilfunk en heeft deze een beperkte invloed op Hytera’s activiteiten in Duitsland. De uitspraak heeft geen gevolgen in de Verenigde Staten. Het patent dat door onze concurrent wordt aangevoerd in de rechtbank van Mannheim is geen patent in de VS.”
Hytera beschuldigde Motorola van het indienen van rechtszaken – ten minste zes afzonderlijke rechtszaken tegen Hytera en haar dochterondernemingen sinds maart 2017 – met de bedoeling de kosten van Hytera op te drijven. Uit de verklaring: “Wees gerust: Hytera is in Duitsland, in de Verenigde Staten en over de hele wereld op de markt om te blijven. We zullen blijven innoveren. We zullen doorgaan met de ontwikkeling en levering van ’s werelds meest veelzijdige, hoogwaardige, professionele mobiele radioproducten en -oplossingen. En we verwachten te zegevieren.”

verbindingRechtszaken Motorola versus Hytera: 2-0, Hytera in tegenaanval