SAIT ontwikkelt monitorsysteem voor DAS-netwerken

verbindingAlgemeen

Afbeelding 1

SAIT Nederland, specialist in radio-communicatie en missiekritische oplossingen, heeft een monitorsysteem voor zogenoemde DAS-netwerken zelf ontwikkeld. Door deze SBMS6000-monitor is de bewaking van een antenne-netwerk gewaarborgd.

Het dag en nacht waarborgen en bewaken van een antenne-netwerk is belangrijk, omdat op deze manier de gelijkwaardigheid aan de NEN2575-norm kan worden aangetoond. Het systeem bestaat uit twee delen. Ten eerste is er de SMBS6000-monitor zelf. Deze wordt bij het DAS inkoppelpunt geplaatst. Bij een DAS (Distributed Antenna System) worden alle signalen van verschillende aanbieders via een intern antenne-netwerk verspreid, of het nu 3G, 4G, Tetra of UMTS is. Het tweede deel zijn de zogenoemde beacons. Deze bevinden zich op strategische posities in het antenne-netwerk en controleren de kwaliteit van het netwerk.

Bedrijfskritisch

Opvallend is dat SAIT Nederland zelf dit monitorsysteem heeft ontwikkeld. Hans Elfrink, directeur SAIT Nederland: “Vanuit de klant hoorde we dat de behoefte er was om een goede monitoring van het antenne-netwerk te kunnen hebben. Zij willen voldoen aan de NEN2575-norm en dat vereist een goedwerkend netwerk. Bij SAIT Nederland zijn we specialist in radio-techniek en -netwerken. We helpen onze klanten en tonen tegelijkertijd onze innovatieve kracht.”

De groei van DAS netwerken is de afgelopen jaren sterk toegenomen voor allerlei toepassingen, zoals (P)GSM, LTE, C2000, Personen Zoek Installaties en private mobile radio. Elfrink: “Daarmee is ook de afhankelijkheid van de beschikbaarheid van het DAS-netwerk toegenomen en is het een bedrijfskritisch component geworden. Tevens moet het DAS kunnen voldoen aan specifieke normen zoals onder andere de NEN 2575 waarin de beschikbaarheid van het DAS netwerk kan worden gemonitord en gewaarborgd. Dat kan met de SMBS6000.”

 

verbindingSAIT ontwikkelt monitorsysteem voor DAS-netwerken