Schiphol vraagt markt naar mogelijkheden kritische mobiele breedbandoplossing

verbindingAlgemeen

Schiphol wil een Europese aanbesteding te lanceren voor kritische mobiele breedband. Om de volgende stappen en inkoopstrategie vast te stellen, willen ze meer informatie van de markt zelf verkrijgen. Via aanbestedingssite Negometrix zijn de documenten te downloaden.

 

Het doel van deze marktconsultatie is om inzicht te krijgen in de markt en de kansen die beschikbaar zijn voorafgaand aan de aanbestedingsprocedure. Schiphol wil zoveel mogelijk marktpartijen bereiken om hun interesse te wekken en hen aan te moedigen om ideeën aan te dragen. Waar relevant kan SNBV de verkregen inzichten vervolgens gebruiken om de offerte en de aanbestedingsdocumenten op te stellen. SNBV benadrukt dat dit marktoverleg geen deel uitmaakt van de aanbesteding zelf. De marktconsultatie is nadrukkelijk niet bedoeld om kandidaten voor te selecteren in het kader van de komende aanbesteding.

 

DTRS

Sinds 2006 gebruikt Schiphol een TETRA-radiocommunicatiesysteem ter ondersteuning van veiligheid en primaire bedrijfsprocessen. Dit systeem, DTRS (Digital Trunked Radio System) genoemd, is een dienst van KPN. DTRS is gebaseerd op de TETRA-standaard, die onder andere groepsoproepen, individuele oproepen en verschillende prioriteitsniveaus biedt. Ongeveer 1500 gebruikers maken dagelijks intensief gebruik van de DTRS-service, met behulp van draagbare en mobiele radio’s. De dienst biedt radiodekking op het gehele gebied van Schiphol, inclusief terminal- en kantoorgebouwen, de pieren, de bagagekelders en een aantal wegtunnels.

Schiphol evalueert momenteel de DTRS-service in het licht van veranderingen in ontwikkelingen op het gebied van mobiele technologie. Daarnaast zijn er veel initiatieven met betrekking tot digitalisering en Smart Airport City op de luchthaven, die in veel gevallen een mobiele component hebben. Deze, vaak bedrijfskritische, applicaties vereisen een stabiele, robuuste, snelle en veilige mobiele carrier-service.

Schiphol noemt de opvolger voor de huidige DTRS-service.CMB, wat staat voor Critical Mobile Broadband. Het doel van deze marktconsultatie is om een realistisch beeld te krijgen van de mogelijkheden, de risico’s en de kosten die CMB op de luchthaven introduceert.

De volgende onderwerpen komen aan bod.

– Functionaliteit

– Prioriteit

– Netwerk model

– Indoor dekking

– Beschikbaarheid en service

– Controlekamer oplossing

– Migratie

– Schaalbaarheid

– Apparaatecosysteem

– Veiligheid

– Contractering en Total Cost of Ownership

verbindingSchiphol vraagt markt naar mogelijkheden kritische mobiele breedbandoplossing