Superradiotelescoop krijgt 30 miljoen Nederlandse subsidie

verbindingAlgemeen

De grootste en gevoeligste radiotelescoop van de wereld, de Square Kilometre Array (SKA), krijgt 30 miljoen euro van minister Van Engelshoven. Met de 30 miljoen euro voor SKA hoort Nederland bij de elf landen die bouwen aan de zeer grote telescoop. Het instrument bestaat uit een netwerk van honderden satellieten en honderdduizenden antennes in Zuid-Afrika en Australië. Daarmee moeten beelden kunnen worden gemaakt uit de tijd van de vroegste sterren.

 

De SKAzal een verzamelgebied van ongeveer een vierkante kilometer hebben. Het zou over een breed bereik van frequenties werken en de grootte zou het 50 keer gevoeliger maken dan elk ander radio-instrument. Het vereist zeer krachtige centrale reken-engines en langeafstandsverbindingen met een grotere capaciteit dan het wereldwijde internetverkeer. Het zou in staat moeten zijn om de hemel meer dan tienduizend keer sneller dan voorheen te inspecteren.

Naar verwachting zal de SKA € 1,8 miljard kosten, waarvan €650 miljoen voor fase 1. De financiering zal afkomstig zijn van vele internationale financieringsinstanties. De bouw van de SKA is gepland om in 2024 te beginnen voor eerste observaties tegen 2028, maar het bouwbudget is in dit stadium nog niet zeker. De SKA zou in twee fasen worden gebouwd, waarbij fase 1 ongeveer 10 procent van de capaciteit van de hele telescoop behelst. Het hoofdkantoor van het project bevindt zich in het Jodrell Bank Observatory, in het Verenigd Koninkrijk.

verbindingSuperradiotelescoop krijgt 30 miljoen Nederlandse subsidie