T-Mobile demonstreert narrowband-netwerk voor IoT

verbindingAlgemeen

Afgelopen week heeft T-Mobile in samenwerking met zijn netwerkbeheerder Huawei een nb-iot-demonstratie gegeven voor ‘smart parking’ van auto’s. Met nb-iot (narrowbandband-Internet of Things) gaat de provider de concurrentie aan met KPN, dat bezig is met de uitrol van een landelijk LoRa-netwerk.

Nb-iot, ontwikkeld door processorfabrikant Qualcomm, is door 3GPP gestandaardiseerd voor Internet of Things-toepassingen. T-Mobile heeft de netwerktechnologie vorige week ingezet om te laten zien hoe IoT kan helpen bij het oplossen van parkeerproblemen: door stoeptegels te voorzien van een sensor, kunnen bezoekers van een stad via een app zien waar publieke parkeerruimte vrij is.
Zoals gezegd ging het om een demonstratieproject; de komende maanden gaat de provider via netwerksessies onderzoeken welke Internet of Things-toepassingen interessant zijn voor de markt.

“Deze techniek kan relatief simpel geactiveerd worden op ons T-Mobile netwerk, waarbij we naast 3G en 4G gebruikmaken van de 900MHz-band”, aldus aldus Richard Marijs, Technology Strateeg bij T-Mobile. “Wij kunnen hiermee binnen zeer korte tijd NB-IoT landelijk activeren op zo’n 12 duizend antennes in Nederland.”

Eerder kondigde ook Vodafone al aan om – samen met Ericsson – een nb-iot-netwerk uit te rollen. Met nb-iot maken T-Mobile en Vodafone een andere keuze dan KPN, dat inmiddels ver is gevorderd met de uitrol van een landelijk LoRa-netwerk.

verbindingT-Mobile demonstreert narrowband-netwerk voor IoT