Twee opvallende kandidaten voor voorlopige 5G-licentie in België: Cegeka en Entropa

verbindingAlgemeen

Het Belgische BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) heeft vijf kandidaten geselecteerd voor een voorlopige 5G-licentie. Naast de bekendere providers Proximus, Telenet en Orange zijn er twee opvallende kandidaten: Cegeka en Entropia.

 

Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) is in België voornamelijk belast met de regelgeving en de controle op de telecommunicatie-operators. Vandaag meldt het instituut dat Cegeka, Entropia, Orange, Proximus en Telenet, voor de toekenning van voorlopige gebruiksrechten in de voor 5G voorziene radiofrequentieband 3600-3800 Mhz zijn geselecteerd.

Cegeka is een toonaangevende Europese aanbieder van IT-oplossingen die gespecialiseerd is in multi-cloud oplossingen, cloud orchestration, outsourcing en de optimalisatie van applicaties, infrastructuur en bedrijfsprocessen. Cegeka richt zich verder ook op de ontwikkeling en integratie van applicaties en platformen. Entropia is bekend om haar eigen Tetra-netwerk dat ze aanbiedt in de Benelux.

 

Uitrol

Het BIPT wijst radiofrequentiebanden toe aan operatoren om het radiospectrum optimaal te gebruiken. Operatoren kunnen hiermee mobiele diensten aanbieden aan de eindgebruiker. In het kader van de Europese uitrol van de 5G-technologie werden een aantal radiofrequentiebanden aangeduid om ter beschikking te worden gesteld van de markt. Het gaat om de 700 MHz en de 3600 MHz-band die respectievelijk vóór 30 juni 2020 (700 MHz) en 31 december 2020 (3600 MHz) ter beschikking gesteld moeten worden.

De ontwerpbesluiten en de ontwerpwetgeving voor deze multibandveiling zijn sedert de val van de regering geblokkeerd door het feit dat er geen akkoord bereikt werd binnen het Overlegcomité. Om de introductie van 5G in Belgie alsnog mogelijk te maken heeft het BIPT een voorlopige oplossing uitgewerkt. Zo willen ze de frequentieband 3,6-3,8 GHz via voorlopige gebruiksrechten toekennen op basis van de telecomwet die aan het BIPT de mogelijkheid geeft om voorlopige gebruiksrechten te verlenen voor radiospectrum waarvoor nog geen wettelijk kader bestaat voor de toekenningsprocedure.

Zo kunnen operatoren zich al vast voorbereiden aan de hand van een aantal 5G commerciële toepassingen in de aanloop van de toekomstige veiling. Het BIPT publiceerde hiervoor op 30 januari 2020 een mededeling met de oproep tot de kandidaten die voorlopige gebruiksrechten voor een initiële ontplooiing van 5G in België wensen te bekomen. De kandidaten hadden de tijd tot 28 februari 2020 om hun aanvraag hiervoor in de te dienen. Het BIPT ontving 6 kandidaturen, waarvan er 1 ingetrokken werd op 10 maart 2020. De 5 resterende kandidaturen werden ontvankelijk verklaard, met name Cegeka, Entropia, Orange, Proximus en Telenet. In de 3600-3800 MHz-band is er een totaal van 200 MHz radiospectrum beschikbaar. Het is dus mogelijk om 40MHz toe te kennen aan elk van de vijf in aanmerking genomen kandidaten. Deze gebruiksrechten zullen geldig blijven totdat er gebruiksrechten via een klassieke veilingprocedure zullen worden toegekend. Over deze toekenning van voorlopige gebruiksrechten aan deze vijf operatoren start het BIPT een openbare raadpleging tot 21 april 2020. Nadien zal het BIPT overgaan tot het nemen van 5 individuele besluiten die de definitieve toekenning van de voorlopige gebruiksrechten aan de kandidaten voor de ontplooiing van 5G bevatte

verbindingTwee opvallende kandidaten voor voorlopige 5G-licentie in België: Cegeka en Entropa