Tweede Kamer: breng risico’s C2000 in kaart en onderzoek invloed China

verbindingAlgemeen

De risico’s van het nieuwe C2000-netwerk moeten in kaart worden gebracht. Daarnaast moet onderzocht worden wat en of vitale infrastructuren als C2000 wel gemaakt mogen worden door een Chinees bedrijf. Gisteren nam de Tweede Kamer twee moties hiertoe aan.

 

Volgens de indiener, VVD’er Antoinette Laan-Geselschap, is er brede zorg dat vitale infrastructuren ontwikkeld worden door het Chinese Hytera. Ondanks dat tijdens de aanbesteding toentertijd rekening was gehouden dat de ontwikkelaars van het nieuwe C2000 in Chinese handen was, vindt ze het toch relevant om nu extra alert te zijn. Volgens haar heeft de wereld niet stilgestaan en vragen toenemende geopolitieke spanningen om alertheid. Zeker omdat volgens het AIVD-jaarverslag 2017 China spionageactiviteiten onderneemt in Nederland.

De tweede motie toept op om via een risicoanalyse het kader voor de omgang met technologie voor onze vitale infrastructuur uit derde landen toe te passen op C2000. Volgens de indiener van deze motie, D’66-lid Monica den Boer, hebben landen als Australièˆ, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk besloten bepaalde Chinese bedrijven te weren van het leveren van producten of diensten voor hun vitale infrastructuur. Daarom verzoekt Den Dam de regering, alsnog middels een risicoanalyse het kader voor de omgang met technologie voor onze vitale infrastructuur uit derde landen toe te passen op de casus van C2000, en de Kamer hierover te informeren.

verbindingTweede Kamer: breng risico’s C2000 in kaart en onderzoek invloed China