Update C2000: politie onderzoekt storing, Driebergen overspannen en boos op Hytera

verbindingAlgemeen

De kritiek op C2000 blijft groot. De politie onderzoekt mogelijke storing C2000 bij aanhouding agressieve man. Daarnaast maakt de politiebond ACP zich grote zorgen over de aanhoudende problemen en lijkt het er op dat in ieder geval twee medewerkers van ‘Driebergen’ overspannen naar huis zijn gegaan.

 

De ACP vraagt in een brief aan de politie om ingrijpen van de minister van Justitie en Veiligheid en de korpschef wanneer de problemen eind maart niet zijn verholpen. Voorzitter Gerrit van de Kamp wijst erop dat de migratie naar het nieuwe systeem plaatsvond in de nacht van 27 op 28 januari, maar dat politiemensen er nog altijd niet zonder meer vanuit kunnen gaan dat het C2000 netwerk altijd werkt. Van de Kamp: “Storingen op de ‘lifeline’ kunnen voor politiemensen én voor burgers grote gevolgen hebben.”

Maarten Brink, voorzitter van ACP Zeeland-West-Brabant benadrukt dat door de werkgever dan ook beter niet gesproken kan worden over ‘finetunen’ en ‘nazorg’. “Dat doet geen recht aan de ernst van de situatie. Onze collega’s worden met verbindingsmiddelen de straat opgestuurd, waarbij de betrouwbaarheid en juiste werking van het netwerk waarmee zij in verbinding staan in het geding is. Daarmee ontstaat een groot gevoel van onveiligheid bij politiemensen. Zij moeten er vanuit kunnen gaan dat de kans op verstoring in het gebruik nagenoeg nihil is. De veiligheid van hulpverleners, politie en burgers moet altijd en overal voorop staan.”

 

Geboeid

Daarnaast onderzoekt de politie een incident in Eindhoven waarbij twee agenten in de nacht van zaterdag op zondag om spoedassistentie vroegen, maar dit niet konden krijgen omdat er geen verbinding tot stand kwam in het portofoonnetwerk. Een agent raakte lichtgewond nadat hij werd aangevallen door een agressieve verdachte.

De man zat geboeid op de achterbank van de dienstauto van de agenten, toen hij plots een politieagent aanviel. Hoewel de agenten via hun portofoon een oproep deden voor spoedassistentie, konden ze geen verbinding krijgen. Uiteindelijk hebben de politieagenten de man zelf onder controle kunnen krijgen.

Tot slot geven bronnen aan dat in Driebergen, de plaats waar de technische uitvoering van C2000 ligt, niemand meer door wil met het nieuwe C2000. Er zijn ziekmeldingen door werkdruk en frustratie. Zeker twee medewerkers zouden overspannen naar huis zijn gegaan.

verbindingUpdate C2000: politie onderzoekt storing, Driebergen overspannen en boos op Hytera