De Veiligheidsregio Midden-West-Brabant onderzoekt, mede namens 14 andere Veiligheidsregio’s, de noodzakelijke vervolgstappen in de IBARC-zaak. Een extern juridisch deskundige buigt zich thans op verzoek van de gezamenlijke Veiligheidsregio’s over de vraag wat wijsheid is: of een bodemprocedure of een nieuwe aanbesteding.
Vorige week oordeelde het Hof in Den Bosch dat de aanbesteding van kavel 1 en 2A en B niet door mag gaan. De aanbesteding van kavel 4 mag wel doorgaan. Volgens Marieke van Wijk, woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden-West-Brabant en ook sprekend namens Brandweer Nederland, respecteren de deelnemende veiligheidsregio’s het oordeel.
“We onderzoeken nu de uitspraak en kijken naar de beste optie. Ons belang is de veiligheid van de mensen en hoe we hen met de beste spullen hun werk kunnen laten doen. Op basis van dat belang bekijken we wat de beste optie is,”
Bij een nieuwe aanbesteding moet de procedure helemaal van begin af aan worden opgepakt. Maar ook een bodemprocedure kost veel tijd. “Hoe dan ook is er vertraging. Dat is vervelend, maar er gaat niemand onveilig de straat op nu. De huidige objectportofoons zijn niet slecht, maar niet onder alle omstandigheden honderd procent betrouwbaar in het gebruik. Wat wij willen is dat de portofoons wel honderd procent betrouwbaar in het gebruik zijn. Om daar te komen kiezen we wat de verstandigste en beste methode is.”
Naar verwachting maken de betrokken Veiligheidsregio eind maart een keuze over hoe verder.