Verschil tussen ‘Driebergen’ en IVC over oplevering C2000

verbindingAlgemeen

Waar de IVC-organisatie, verantwoordelijk voor de Implementatie Vernieuwing C2000, heel positief is over de migratie naar het nieuwe C2000-netwerk, blijven de technische mensen van de politie in Driebergen zeer sceptisch. ‘IVC’ houdt vol dit jaar nog te migreren, ‘Driebergen’ voorspelt weer vertraging. Ditmaal zelf tot september 2020.

 

Een week voor het debat van de Commissie van Justitie en Veiligheid in de Haagse Suze Groenewegzaal in de Tweede Kamer over C2000 lijkt de perceptie tussen de verschillende onderdelen rond de migratie van het netwerk voor nood- en hulpdiensten totaal anders. IVC, verantwoordelijk voor de implementatie van het nieuwe C2000, is heel positief en rapporteert dat ook aan het ministerie in Den Haag. De mensen achter de techniek in Driebergen, waar vroeger de ict werd uitgevoerd door vtsPN, zijn echter veel negatiever.

Waar IVC communiceert dat ‘de seinen op groen staan’, is men daar in Driebergen sceptischer over. “Alles staat nog op rood”, is een van de anonieme commentaren. “Op de afdeling wordt al geroepen: hou rekening met 2020”. Men hoopt op het eerste kwartaal. Maar als dat niet wordt gehaald, dan zal de migratie worden verschoven naar september 2020. Zo kunnen evenementen als Sail, het EK voetbal, Songfestival en de Formule 1 in Zandvoort geen last krijgen als de migratie onverhoopt verkeerd afloopt.

Ook is twijfel over de kwaliteit van Tele2. De telecomprovider is onderdeel van de aanbieding van de combinatie Hytera/Eurofunk en moet de landlijnen verzorgen. Tele2 zou echter niet goed genoeg ingespeeld zijn op missiekritische communicatie en geen adequaat service-niveau kennen.

 

Kamerbrief

De woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft aan dat ze het beeld niet herkent dat de diverse diensten rond de migratie niet op dezelfde lijn staan. Zij geeft aan dat het systeem technisch nagenoeg gereed is en verwijst naar de Kamerbrief van april dit jaar. Daar gaf minister Grapperhaus aan: “Een stuurgroep met daarin vertegenwoordigers van de operationele diensten adviseert mij over de vernieuwing van het systeem. Het vernieuwde C2000 is technisch nagenoeg gereed. Zodra het systeem operationeel ingezet kan worden, zal de stuurgroep mij van een advies voorzien over een geschikt moment voor migratie. Op basis daarvan kan ik vervolgens een besluit nemen over de migratiedatum. Ik vind een gedegen voorbereiding van de migratie van groot belang. De operationele diensten hebben aangegeven minimaal drie maanden nodig te hebben voor een zorgvuldige operationele voorbereiding van de migratie. Zodra het nieuwe systeem technisch gereed is, zal ik, op basis van een advies van de operationele diensten, een besluit nemen over de migratiedatum. Daarover zal ik uw Kamer uiteraard informeren.”

verbindingVerschil tussen ‘Driebergen’ en IVC over oplevering C2000