VVD en GroenLinks: ‘Stop het gebruik van Chinese software voor vitale overheidsinfrastructuur’

verbindingAlgemeen

Nederland moet stoppen met het gebruik van Chinese software voor de vitale infrastructuur van de overheid. Dit stellen GroenLinks en de VVD donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De partijen maken zich zorgen over het communicatiesysteem voor hulpdiensten en politie C2000, dat wordt geleverd door een Chinese partij. GroenLinks en de VVD roepen het kabinet op minder naïef te zijn en de aanbesteding van C2000 terug te draaien.

 

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg: “Ministers maken zich terecht zorgen over economische spionage en risicovolle bedrijfsovernames in Nederland. Vooral door Rusland en China. Tegelijkertijd gebruiken onze agenten straks software van Chinese makelij, en maken we onszelf onnodig kwetsbaar. Ik wil het kabinet daarom vragen: doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders.”

VVD-Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap: “Als je iets overkomt waardoor je een hulpdienst nodig hebt, moet je erop kunnen vertrouwen dat zij te bereiken zijn. Je moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd. Dat soort noodzakelijke communicatiesystemen mogen nooit onnodig kwetsbaar zijn, daar zijn ze veel te belangrijk voor.”

 

AIVD

Er is volgens de partijen veel veranderd sinds de aanbesteding voor het communicatiesysteem in 2015 deels werd gegund aan een Chinees bedrijf. Zo stelde de AIVD in het jaarverslag over 2017 dat China spionageactiviteiten in Nederland onderneemt. Australië maakte in augustus 2018 bekend het Chinese telecomconcern Huawei uit te sluiten van het opzetten van het nieuwe 5G-netwerk in het land. De Australiërs zijn bang dat het bedrijf informatie doorspeelt aan Chinese inlichtingendiensten.

Inmiddels waarschuwt ook de Nederlandse regering voor spionage door China via het nieuwe 5G-netwerk. De opdracht voor C2000 is echter al enige tijd geleden om kostentechnische redenen mede gegund aan een dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hyteria Communications. Volgens GroenLinks en de VVD moet het kabinet inventariseren welke risico’s wij lopen door met deze Chinese partij in zee te gaan. Dan kan de Kamer bezien of zij deze risico’s aanvaardbaar vindt. Zo niet, dan is het tijd om een streep te trekken, in het belang van de nationale veiligheid.

verbindingVVD en GroenLinks: ‘Stop het gebruik van Chinese software voor vitale overheidsinfrastructuur’