Weginspecteur waarschuwt via navigatie voor gevaar

verbindingAlgemeen

RWS
RWS wil de veiligheid van zijn medewerkers en de weggebruiker nog verder vergroten. Op 21 mei starten daarom tien weginspecteurs met een experiment, genaamd Flister, waarin ze via navigatiesystemen en verkeers-apps weggebruikers waarschuwen voor incidenten op de snelweg.

Het project Flister, dat gedurende drie maanden plaatsvindt in “Groot Flevoland”, past in een reeks van maatregelen die RWS de afgelopen maanden heeft genomen om de veiligheid van de weginspecteurs en weggebruikers te vergroten.
“Tien weginspecteurs krijgen een rode knop in de auto waarmee ze Flister kunnen activeren. Na een signaal van de weginspecteur krijgen de weggebruikers een waarschuwing te zien dat op hun route één of meerdere rijstroken niet beschikbaar zijn of dat er gevaar aanwezig is. Hiermee willen we de veiligheid van de weginspecteurs en weggebruikers vergroten”, aldus projectleider Eeltje Hoekstra.

Veiligheidsfeed
Hoekstra: ‘Flister is de naam van het platform dat we voor dit experiment gebruiken en werkt als volgt. Wanneer de weginspecteur ter beveiliging van een incident zijn auto in fend-off heeft gezet, verzendt hij door middel van de rode knop zijn locatiegegevens (gps-coördinaten) via het mobiele telefoonnetwerk. Deze gegevens worden via het zogenoemde Flister-platform omgezet in reguliere verkeersinformatie.’
‘Eigenlijk werkt Flister hetzelfde als een filemelding’ vervolgt Hoekstra. ‘De waarschuwing wordt opgenomen in de reguliere verkeersinformatie van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) als veiligheidsfeed. Iedere service provider (zoals ANWB en TomTom) die hier uit put, kan de informatie gebruiken. Afhankelijk van het type app of navigatiesysteem krijgen weggebruikers een extra melding als ze daadwerkelijk het punt naderen. Alleen verkeer op hetzelfde wegvak ontvangt deze berichten, tegemoetkomend verkeer ontvangt de melding niet.’
Tijdens het experiment wordt getoetst of Flister daadwerkelijk bijdraagt aan de veiligheid van de weginspecteurs en weggebruikers. Op basis van deze bevindingen wordt een besluit genomen over een landelijke uitrol.

verbindingWeginspecteur waarschuwt via navigatie voor gevaar