Wifi-netwerken blijken onveilig

verbindingAlgemeen

Onderzoekers van de Koninklijke Universiteit Leuven hebben ontdekt dat de moderne beveiligingsstandaard WPA2 voor wifi-netwerken gemakkelijk te kraken is. Dit betekent dat vrijwel alle moderne routers, modems, telefoons, tablets, computers en andere apparatuur die verbonden is via wifi gevaar loopt. Een groot deel van de moderne wifi-netwerken is namelijk beveiligd met ditzelfde kwetsbare WPA2-protocol, en goede alternatieven zijn er eigenlijk niet.

 

Dusver werd altijd aangenomen dat WPA2 degelijke beveiligingsgaranties bood, maar de Belgische onderzoekers hebben nu aangetoond dat dit niet het geval is. Deze ontdekking heeft verstrekkende gevolgen. Gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, chatberichten, e-mails en creditcardgegevens kunnen afgelezen worden door eventuele hackers die dichtbij genoeg zijn om het desbetreffende wifi-signaal op te pikken. Normaal gesproken is het de bedoeling dat de informatie die over een beveiligd wifi-netwerk loopt een beveiligde route aflegt tussen verzender en ontvanger. Deze beveiligde route is dus minder veilig dan voorheen werd gedacht.

Meer informatie via Ars Technica: https://arstechnica.com/information-technology/2017/10/severe-flaw-in-wpa2-protocol-leaves-wi-fi-traffic-open-to-eavesdropping/

Het onderzoeksrapport van het Leuvense duo is hier te vinden: https://papers.mathyvanhoef.com/ccs2017.pdf

verbindingWifi-netwerken blijken onveilig