Zaak KPN versus Entropia Digital pas in 2017

verbindingAlgemeen

De rechtszaak tussen KPN en Entropia zal pas in het eerste kwartaal van 2017 behandeld worden. Het gaat om een claim van bijna 10 miljoen euro van KPN op Entropia. Entropia claimt weer 28 miljoen euro van KPN. De zaak zal worden behandeld door de zogenoemde meervoudige kamer, waarbij minimaal drie rechters het oordeel zullen vellen.

 

Het Haagse telecombedrijf zou vinden dat Entropia Digital nog ongeveer 10 miljoen euro moet betalen voor de levering en onderhoud van netwerkapparatuur. Entropia Digital van haar kant geeft aan dat de geïnstalleerde 140 opstelpunten zijn betaald. Over zestig additionele masten heeft Entropia Digital geprobeerd buitengerechtelijk met KPN tot een schikking te komen.

De precieze datum wordt op 7 september aanstaande vastgelegd. Dan hebben de advocaten van de partijen de data doorgegeven waarop het voor hun en hun clienten uitkomt om voor de rechter te verschijnen. Vanwege de drukke agenda van de rechtbank en omdat het een afspeelt in de zogenoemde meervoudige kamer, heeft de zitting pas in het voorjaar van 2017 plaats. Afspraak is wel dat de twee partijen voor april tegenover elkaar staan.

Een meervoudige kamer wordt gebruikt als een zaak te ingewikkeld en te complex is voor een enkelvoudige behandeling. Dat is onder andere het geval als het over een geschil over een groot bedrag gaat.

 

Onmin

KPN en Entropia Digital leven al een tijdje in onmin met elkaar. Het conflict begon over de betaling van apparatuur voor het bouwen van het Tetra-netwerk van Entropia Digital. In juni 2013 gingen de partijen een overeenkomst aan voor het leveren, installeren en onderhouden van een landelijk Tetra-radionetwerk in Nederland. Het netwerk zou bestaan uit Motorola hard- en software op basis van zijn laatste ip-technologie, Dimetra 8.2 (zie https://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/4758397/250449/entropia-kpn-en-motorola-bouwen-tetra-netwerk.html). Ook gingen de twee partijen samenwerkingsverbanden aan op het gebied van paging en bij het communicatienetwerk van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB.

 

Redundant

Vanaf april 2015 was van de goede relatie niets meer over. KPN stelde Entropia Digital in gebreke voor het niet betalen van rekeningen (zie http://www.verbinding.tv/kpn-stelt-entropia-in-gebreke/). Drie maanden later stopte KPN de samenwerking met Entropia Digital na het gemeenschappelijk binnenhalen van de GVB-aanbesteding. (zie http://www.verbinding.tv/kpn-niet-meer-samen-met-entropia-digital-bij-gvb-amsterdam/)

KPN claimt 10 miljoen euro, gebaseerd op achterstallige betalingen van het Motorola-netwerk dat Entropia Digital in juni 2013 kocht. Ook vindt KPN dat betalingen voor het onderhoud van 600.000 euro per jaar niet zijn nagekomen. Entropia Digital geeft aan dat de basis van de conflicten ligt bij het niet leveren van de beloofde functionaliteiten. In september vorig jaar stapte Entropia Digital over van Motorola naar Hytera voor het netwerk (zie http://www.verbinding.tv/entropia-vervangt-motorola-dimetra-8-1-door-hytera-mobilfunk/).

verbindingZaak KPN versus Entropia Digital pas in 2017