Zendamateurs hebben vanaf vandaag toegang tot 5 Mhz

verbindingAlgemeen

Gisteren – 2 december – is de wijziging van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte’ gepubliceerd in de Staatscourant. Dit betekent dat radiozendamateurs vanaf vandaag gebruik mogen maken van de 5 Mhz- oftewel 60-meter band.

In de wijziging van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte’ is onder andere opgenomen dat gebruik in de frequentieband 5,350 – 5,450 MHz op secundaire basis wordt toegestaan voor radiozendamateurs. Daarnaast zijn er nog meer wijzingen in de regeling opgenomen; zo kan de registratie van radiozendamateurs voortaan worden doorgehaald als ze de jaarlijkse vergoeding aan Agentschap Telecom niet betalen.

De komende tijd zullen ook zendamateurs in andere landen een 60-meter allocatie krijgen. Op de World Radiocommunication Conference 2015 (WRC-15), die in november plaatsvond in Geneve, is namelijk overeenstemming bereikt over de wereldwijde allocatie van 5351,5 kHz tot 5366,5 kHz. Er is echter nog geen internationaal bandplan voor deze band. De VERON – Vereniging van Radioamateurs in Nederland – meldt dat er plannen zijn om hier een voorstel voor uit te werken. Dat zou dan worden gepresenteerd tijdens de IARU-R1 meeting, die van 15 t/m 17 april 2016 in Wenen plaatsvindt.

verbindingZendamateurs hebben vanaf vandaag toegang tot 5 Mhz