Zigbee Alliance ontwerpt ‘universele taal’ voor IoT-apparaten

verbindingAlgemeen

De Zigbee Alliance presenteerde deze week op de tech-expo CES 2017 in Las Vegas het zogenoemde dotdot. Dit is een universele taal voor het internet van de dingen, waardoor het mogelijk wordt voor ‘slimme apparaten’ om samen te werken op elk netwerk.


Het probleem dat dotdot probeert op te lossen is dat de meeste apparaten niet dezelfde ’taal’ spreken, zelfs als ze gebruik maken van dezelfde draadloze technologie. Het resultaat is een IoTdat bestaat uit een lappendeken van vertalingen, waardoor de complexiteit voor ontwikkelaars toeneemt. Vaak werken single-vendor-systemen ook beperkend.
De oplossing volgens de Zigbee Alliance, ligt in het creƫren van een gemeenschappelijke taal tussen alle IoT-apparaten op elk netwerk, waardoor ontwikkelaars een gemeenschappelijk platform te innoveren, en gebruikers de vrijheid om producten die werken voor hen te kiezen.
Dat de Zigbee Alliance een universele taal ontwerpt, is opvallend. ZigBee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand, maar is een beetje in vergetelheid geraakt. De transmissiesnelheid van Zigbee is stukken lager dan wifi en Bluetooth omdat het ontwikkeld is met als doel een laag stroomverbruik te hebben.

verbindingZigbee Alliance ontwerpt ‘universele taal’ voor IoT-apparaten